maanantai 17. lokakuuta 2011

infernaalinen opiskeluviikko BRAINSTORMING!!Viimeinen viikko ennen suurta circulation/respiraton -tenttiä lähestyy. Nyt ei oo aikaa spurguilla! Tänään kävin vain yhdellä luennolla, en ikinä jaksa herätä maanantaisin kahdeksaksi. :) Lastenlääkäri kertoi sydämen ja hengityselimistön embryologiasta ja sikiön verenkiertojärjestelmästä. Kävin luennon jälkeen kirjastosta etsimässä embryologian kirjaa, mutta kaikki oli varattu. Ainoastaan yksi kirja, jota ei saanut lainata oli hyllyssä. Menin sitten kirjaston isoon lukusaliin tekemään nopeasti tärkeimmät muistiinpanot. Tajusin, että mulla ei oo aikaa käydä läpi embryologiaa pilkun tarkasti. Vedin suuret suuntaviivat ja päätin keskittyä sikiön verenkiertoon. Se on kuitenkin aika simppeli: Ductus venosus yhdistää umbilical vein ja inferior vena cavan, joten maksa ohitetaan.  Ductus arteriosus yhdistää aortic arch ja pulmonary trunk, joten keuhkot ohitetaan. Tämä sulkeutuu synnyttäessä ja jäljelle jää ligamentum arteriosum. Foramen ovale on eteisten välillä ja veri kulkee oikeasta eteisestä vasempaan. Kun lapsi syntyy, foramen ovale sulkeutuu, kun septum primum painuu septum secundumia vasten, paineen noustessa oikeassa eteisessä. Jäljelle jää fossa ovalis.

Sydämen teho: (cardiac output= heart rate x stroke volume) Cardiovascular center is located in medulla oblongata eli ydinjatkeessa. Vaikuttavia tekijöitä: Baroreseptorit located in aortic sinuses and carotid sinuses. Reagoi seinämien venytykseen ja säätelee tätä kautta verenpainetta vasodilataatiolla ja vasokonstriktiolla.

Humoraalisessa, endokriinisessä säätelyssä vasodilataatiota aiheuttaa: Prostaglanin I2, typpioksidi, histamiini, bradykinin, eteispeptidi (atrial natriuretic peptide), , adenosin. Siis tunica media eli lihaskerros rentoutuu, kun C-fosfolipaasi aktivoituu, muodostuu adenylatcylas, cAMP lisääntyy, Ca 2+  ionien eritys sarkoplasmisesta kalvosta vähenee, aktiini ja myosiini eivät voi liikkua toistensa lomaan, joten lihas ei supistu ja verisuoni laajenee.

Vasokonstriktiota aiheuttaa: , ATP,  angiotensin 2,  Antidiuretic hormone, Tromboxan a2, Endothelin 1, noradrenaline, (adrenaline både och). C-Fosfolipaasi aktivoituu, Ca2+ erittyy sarkoplasmakalvosta ja aktiini ja myosiini aiheuttaa konstriktion.

Mitkä muut vaikuttaa? Kemoreseptorit! Located in aortic and carotid bodies. Reagoi hiilidioksidin, hapen ja pH:n eli vetyionien konsentraatiomuutoksiin vaikuttaen cardioaccelleratory and –inhibitory centers. Nämä sitten vaikuttaa verenpaineeseen, sydämeen pumppaustehoon ja verisuonten halkaisijaan.

Plus tietty autonominen hermosto, joka koostuu sympaattisesta ja parasympaattisesta järjestelmästä. Parasympaattisen järjestelmän välittäjäaineena toimii acetylkolin, joskus myös NO ja vagus nerve menee sydämeen. Parasympatikus operoi levossa ja pulssi laskee. Sympaattisen järjestelmän välittäjäaineena operoi noradrenaline ja sympatikus kiihdyttää sydämen toimintaa. Katekoliamiinit (noradrenaline, adrenaline ja dopamin) sitoutuu adrenergic receptors… Beetasalpaajat blokkaa näitä jne.

Sitten vähän huomiseen ryhmätyöskentelyyn liittyen hengityselimistön lihaksia: Inspiration: Diaphragm, external intercostal, scalene muscle, pectoralis minor, sternocleidomastoid, anterior serratus

Expiration: transversus abdominis, external and internal oblique, rectus abdominis, transversus thoracis muscle, internal intercostal muscles…

And the brainstorming goes on and on!!!!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti